måndag, mars 12, 2007

Aldrig mer? – era jävla puckon!

Jag borde plugga, skriva en teoridel till en teoretisk fallstudie i entreprenörskap. Mina tre klasskompisar är boroende av min del för att kunna göra sina delar i grupparbetet. Men, jag hörde en grej på nyheterna som gjorde mig så sjukt förbannad att jag inte kan fokusera tankarna.

Fram till idag, under de senaste fyra åren, har minst 250 000 kvinnor, män och barn mördats i Darfur. Till detta ska läggas ett oräknerligt antal våldtäkter och miljontals människor på flykt. Detta är inget nytt för tänkande medborgare.

Under sloganen "Aldrig mer!" antog FN 1948 "the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide", i vilken paragraf 1 säger: "The Contracting Parties confirm that genocide, whether committed in time of peace or in time of war, is a crime under international law which they undertake to prevent and to punish." Dvs, att världens stater har en skyldighet att gripa in om och var än ett folkmord pågår.

Sedan dess har folkmord ägt rum i följande 19 länder: Sudan, Uganda, Kongo, Etiopien, Colombia, Nordkorea, Nepal, Afganistan, Pakistan, Burma, Sri Lanka, Uzbekistan, Kina, Ryssland, Jugoslavien, Irak, Palestina, Libanon och Turkiet (http://www.genocidewatch.org/aboutgenocide/genpolmmchart.htm). Lägg då märke till att varken Indonesien eller Östtimor är med på denna lista.

ICC och USA benämner det som pågår i Darfur som ett "pågående folkmord". Men, EU (och FN) gör inte det. "Motiveringen till detta från EU:s sida är att Sudans regering vägrar alla som öppet benämner folkmordet som ett folkmord VISUM att resa in i landet" (Aktuellt, 12-03-2007). Japp, folkrätten och 250 000 människoliv spelas med en enkel VISUM-fint bort av Sudans regering. Det internationella samfundet med EU i spetsen står handfallna med byxorna halvt nerdragna, med ett VISUM i innerfickan och ser på medan det 19:e undantaget från "Aldrig mer!" fortsätter i full skala.

Men det är klart, om Sudans regering hotar med att inte ge ut VISUM så kan man ju inte kalla det för vad det är. Jävla pucko-EU! Våra grundläggande rättigheter är fan inte till salu i ert diplomatiska spel.

Inga kommentarer: